Megrendelés

Megrendelés
éj

Egy tál dödölle

Kérem hívjanak! Hegyi Máté Zsombor 06-30 420-3810

Dödöllénk 2013 évben elnyerte az Őrségi Nemzeti Parki Termék védjegy használatának jogosultságát.

Őrségi Nemzeti Parki Termék

Mozgó büfémmel szívesen veszek részt rendezvényeken, fesztiválokon, nagyobb összejöveteleken! Kérem hívjanak! Hegyi Máté Zsombor 06-30 420-3810

Elfogadóhely

Erzsébet utalvány elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely
OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely
K&H Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

 

Magunkról

Magunkról...

Többgyermekes házaspár vagyunk 4 gyerekkel (ugye, milyen gyermekbarát?), akik Önöknek, magyar családoknak, pároknak, diákoknak kínálunk olyan pihenési lehetőséget, ahol mi is jól érezzük magunkat. És talán ez sikerünk titka. Férjemet annak idején úgy mutatták be nekem, mint nagy álmodozót. Az álmokat azóta megvalósítottuk sok munkával, hittel és szeretettel. Bennünket elkerültek a „rosszul kihelyezett” hitelek, pályázati nyeremények, így bizony lassabban haladtunk, és még mindig van tennivalónk, de egyenes gerinccel járunk! Köszönetet mondunk mindazoknak, akik az elmúlt 22 év során bennünket választottak, és másoknak is ajánlottak minket! Persze, könnyű dolgunk van, mert egy barátunk szerint…” ide csak a jó emberek járnak”. Mi is így érezzük, és szeretnénk megajándékozni minden jó embert vendégszeretetünkkel!

Családunk szeretettel várja!

Az elmúlt 22 év során szinte minden kedves vendégünk feltette a kérdést:
Hogy kerültetek ide?
Miért pont Őrimagyarósdra?
Hogy találtátok ki?
stb...
És mi csak meséltünk, csak meséltünk...
S most elmesélünk Önnek, Önöknek egy valóságos történetet.
Dőljenek hátra, történet indul...

Hosszú hosszú évekkel ezelott, volt egy magyar fiatalember Vilmos, akit a véletlen Őrimagyarósdra terelt, és ott 1986-ban meglátott, és megszeretett egy, egy öreg (asszonyt!!!) NEM, egy öreg, romos, omladozó PARASZTHÁZAT! De legjobban a kemence tetszett neki. Nem teketóriázott, azon nyomban meg is vette! 

1987-ben Zalaegerszegen meglátott és megszeretett egy fiatal leányzót Csillát.
Nem teketóriázott most sem, megkérte, és elvette. Mivel zsák a foltját megtalálta, közös otthont Dunaharasztiban találtak. Onnan származott Vilmos, és munka szempontjából is ott volt minden, ami az öntőmérnök, mester és kisiparosnak kellett. Kölcsönökből muhelyt építettek, házat tataroztak, majd kikapcsolódást az Őrségbe való menekülés adta.

A parasztházat korhűbútorokkal berendezték, komfortosították, szépítgették, csinosították, majd egyszer, egyszer meghirdették, és kiadták. 1989-ben megérkezett a gyermekáldás, Máté Zsombor személyében!
Volt nagy öröm, boldogság! Aztán jött a rendszerváltás. Elfogytak a potenciális megrendelők. Bezárt a bányászat, megszűnt a mérleggyár és a gépipar leállt.
A hat főt foglalkoztató kis cég, egy személyessé sorvadt, és Vilmos ott állt egymaga munka nélkül. Csilla tudta, hogy gyógyszertári asszisztensi végzettséggel nem sokra megy, és a GYES ideje alatt megszerezte a vendéglátói szakképesítést is. Hátha egyszer még jól jön!!

Mihez kezdjenek????? Jobbnál jobb ötlettel állt elő a család. Pl: italdiszkontot nyitni, autószerelő műhelynek bérbe adni, fagylaltozót üzemeltetni, postásnak menni.... Ismét Vilmos agyából pattant ki a nagy ÖTLET! Irány az Őrség! Szálláshelyeket kell építeni, turizmussal foglalkozni! Már csak a pénz hiányzott, de az volt a legkevesebb..... Járták a bankokat, keresték a "vállalkozás barát" hiteleket, és SIKERÜLT!!! Fantasztikus ajánlat! 1 éves lejárati idő, 33%-os kamat! Ezt nem lehetett kihagyni, jelzálog a parasztházon, jelzálog a családi házon, sebaj a szülők megírták a befogadó nyilatkozatot, nincs kockázat! (Mármint a banknak )
1992-ben elkezdődött az építkezés, versenyfutás az idővel. Csilla árulta családi házukat, majd folyamatosan fogadta a nyaralni vágyó vendégek jelentkezését. Visszagondolva óriási merészség bátorság volt, mindent kockára tenni.

És ekkor még nem tudták, mennyi munka, megpróbáltatás és öröm vár rájuk.
Fantasztikus energiával elkészült a 4 családi lak. 1993. június 20-án / Sárgaliliom, Tavaszi tőzike, Henyeboroszlány, Zergeboglár/ megérkeztek az első vendégek!!!
A házigazdák a Zergeboglárba költöztek, és 1994-ben újabb kisfiú érkezett családjukba, Lénárd Koppány!

Most látták csak milyen óriási különbség van, milyen más itt gyermekeket nevelni! Az 5 éves Zsombiért jöttek a tizenéves fiúk, hogy meg legyen a focicsapat, Lénárdot csak attól kellett félteni, hogy a tengerként hullámzó, virágzó rétben megtalálják.
Érkeztek a gólyák, fecskék, az akác illatát hozta a szél, és elmúlt az asztma, és ősszel, gombaszőnyegek az erdőben, a festői szépségu fák, aztán jött a tél, akkora hóval amilyent még sosem láttak! Istenem, hazaérkeztünk!- mondta megelégedve a háziasszony. Hát igen!!! Gólyák.... tücskök...szöcskék.. friss széna bódító illata..., Alpok klímája... csillagos ég...és újabb kisbaba jelezte érkezését! Óriási volt az öröm, de hogyan fognak elférni? Újabb hitel, újabb építkezés! 1996. májusában megérkezett Flóra Tekla és átköltözött a Hegyi család az új házba, amelyet bővítettek újabb lakkal, az Agárkosbor nevűvel.

A visszatérő vendégek örömmel fogadták a Hegyi család létszámában bekövetkező változásokat, és sok anyukával egy időben volt Csilla áldott állapotban. Ezeknek a családoknak a gyermekeik barátságba kerültek a házigazdák gyerekeivel, és a mai napig tartanak. Rengeteg nászutas vendég mutatta be gyönyörűcsemetéjüket, akik e szép vidéken fogantak.
Ha úgy gondolják, hogy mostantól már nem lesz semmi dolguk hőseinknek, hát bizony tévednek, mert ez után jön még a java. A felelősség nőtőn nőtt, és még több szolgáltatással igyekeztek kedveskedni az Őrség Vendégház látogatóinak! 

Kellett egy étterem, hogy a pihenés ne a házimunkáról szóljon. Kellettek még 2 ágyas szobák, hogy egy buszos csoport egy helyen elférjen. Kellett ló, mert ez már régi álma volt Vilmosnak, és nagy lányának Szandrának. De aki nem tud lovagolni, az hadd hintózzon! Hát legyen!!! És mindez megvalósult! Varázspálca nélkül, sok-sok munkával. Ugye már kitalálták?. Újabb hitel, újabb építkezés. De ekkor már csak 28% -os kamattal!

Hiába mindig csak jobb lesz! Ember küzdj, és bízva bízzál!

Ezt a mesét nem lehet befejezni, és már kezd unalmas lenni. Csak építenek, és alkotnak, és szaporodnak, és álmodoznak, és ma is élnek míg meg nem halnak.
Aki nem hiszi, járjon utána!

Tizenegy (11!) év után folytatás következik…

2014. január 28.
Mielőtt hozzáfognék életünk folytatásának, folyásának leírásához, külön is szeretnék köszönetet mondani azoknak a kedves vendégeinknek, akik az „ ÉLET-MESE” olvasásakor döntötték el, hogy felkeresnek bennünket. Kíváncsiságuknak, szimpátiájuknak köszönhetően ők is hozzájárultak családi vállalkozásunk fennmaradásához. A Jóisten áldja meg Önöket!
 
2014. február 17.
Tél van. Legalábbis naptár szerint. Amúgy csöpög az eső.
 Itt – a meleg cserépkályha mellett – olyan jó üldögélni.
 Csend van, és végre – 11 év után – talán újra sikerül írnom magunkról. Hányszor, de hányszor álltam neki, aztán hagytam abba… Abbahagytam, mert nem volt elég rálátásom a saját Életünkre. Hogyan írjam le a döntéseink sokaságát? Melyiket ragadjam ki? Írjam le, hogy eladtuk a lovakat? Hogy kitaláltuk a falusi wellnesst? Hogy úszómesteri végzettség hiányában fel kellett számolnunk a pezsgőfürdőt és a masszázskádat? Hogy gyönyörű, népi motívumú ágyakat csináltattunk? Hogy a minőség és az érték felé mozdultunk? Hogy a téli időszakban Vilmos „újraépíti” a házakat, és néha két kályhával rukkol elő? Hogy a devizahitelbe mi is belefutottunk? Hogy Zsombor fiunk átvette a cég irányítását? Hogy a dödöllénk Nemzeti Parkos védjeggyel ellátott lett? Hogy kidobáltuk a tv-ket az értelmes beszélgetések fontossága miatt? Hogy a nehézségek ellenére a jövőnket ebben az országban – hazánkban – szeretnénk leélni? Hogy már tudjuk: van Élet a Halál után?
Milyen jól ontja a forróságot ez a kályha!
Jó ötlet volt az ablak elé csináltatni a madáretetőt. Folyamatosan érkeznek madárvendégeink. Széncinege, kékcinege, fenyőpinty, tengelic, csúszka, zöldike – és még sorolhatnám kedves látogatóinkat. Egyikük félénkebb, a másik bátrabb, némelyik pedig nagyot koppan az érkezési lendülettől. Idén nem jött meg a meggyvágó. Hiányzik. Ő keményen uralja az etetőasztalt. Távolról azt mondjuk, hogy madarak. Közelről pedig egy új, színes világ tárul fel.
Így vagyunk a gyümölcsfákkal is. Végigsétálva a falunkon – látszanak az öreg porták még öregebb gyümölcsfái. Tudjuk, hogy ez alma, ez körte, ez pedig szilva.
Aztán egy találkozás Szarvas József színművésszel, Kovács Gyula erdész-gyümölcsésszel, és rádöbbenünk: mily szerencsések vagyunk, hogy a Kárpát-medence ősi gyümölcsöskertjének egyikében élhetjük mindennapjainkat. Csupán kis falunk ősi gyümölcsfáinak fajtagazdagsága több mint 50! Már mi is megismertük és felismerjük a tökalmát, a bőralmát, a koszosalmát, a batult, a sóvárit, a bakszar körtét, a sózó körtét, a londonpepit, meg a hosszúszilvát és a többi gyümölcsfát, finom gyümölcseiket.
Már van saját kertje is a mi kis falunknak! Lénárd Koppány Kert… Fák és fák és fák… és virágok és fény. A mulandóság cáfolatául: „Az értelem, ha már kinyílt, / mindétig itt sugárzik; / gazdája holtával se hal; / nem illan, szét nem ázik. / A szépség, ha már kinyílt, / nem válik barna röggé; / virág, ha egy napig van itt, / egy nap van itt örökké.”(Devecseri Gábor). Mi már tudjuk: van Élet a Halál után…
***
Gyümölcsoltó Boldogasszony napján itt a lehetőség megtanulni az oltás rejtelmeit, vissza-és újratanulni nagyapáink elfeledett tudását. S akkor még hol vannak a gyógynövények és a gombák? Ki gondolná, hogy – mindössze 3 órát sétálva a birtokunkon – már a 120-as sorszámmal jegyzetelhetjük le a nagyanyáink által ismert gyógyító növényeket?! A gyógyfüveket ismerő Feri bácsitól még azt is megtudtuk, hogy az agyonüldözött parlagfű mennyire hasznos az emberiség számára. Lépkedünk a füves réten, nyírjuk rendületlenül, és a FŰ – mint gyűjtőfogalom – közelről porcsin, útifű, százszorszép, madársóska, cickafark és pásztortáska, meg orbáncfű, galaj; és leírni is nehéz, mennyire változatos! Átéljük, amit Radnóti Miklós -– oly szívhez szólóan – versbe öntött a hazaszeretetről.
Szeretni csak azt lehet, akit – és amit - már megismertünk.
Minél inkább telnek az évek, annál inkább derül ki számunkra, hogy mily keveset – vagy talán semmit sem? – tudunk.
Amint „egy kis megvilágosodásra” szert teszünk, rögtön megosztjuk ismereteinket a hozzánk érkező vendégekkel. Nagyszerű érzés közösen felfedezni a természetet, és rádöbbenni, hogy minden értünk, emberekért is teremtetett. Itt valahogy mindenkit megérint az a szeretet-tér, amelyet 22 év alatt megteremtettünk, belaktunk.
Fákkal, bokrokkal, virágokkal, gyerekkacajjal, boldogsággal, örömmel, sok-sok élettapasztalattal és főleg szeretettel töltöttük fel ezt a gyönyörű birtokot.
Nagyon szép és nagy utat sikerült bejárnunk az elmúlt majd negyedszázad alatt!
Miközben ábrándoztunk, tervezgettünk, mindig az lebegett a szemünk előtt, hogy örömöt és szép emlékeket szerezzünk a hozzánk érkezőknek. A hálás, boldog szavak aztán újra erőt adtak s adnak a folytatáshoz.
A mai napig izgalommal várjuk a találkozást régi és új vendégeinkkel. Az ismerkedő, gondolatébresztő beszélgetésekkel szinte úgy érezzük: máris jobbá vált a világ. És bizonyára jobb is lett. Már nem félünk, nem aggódunk, mert annyi mindenen vagyunk túl. Megerősödtünk és szabaddá váltunk.
„A halál rádöbbent az élet lényegére és jelentőségére. Megóv attól, hogy túl fontos szerepet szánjunk önmagunknak. A külvilágról a bensőnkre irányítja a figyelmet: az élet célja nem a hatalom, a dicsőség és a gazdagság, hanem a lelki-szellemi kiteljesedés és a szeretet erejének növekedése.” (Hans-Peter Waldrich)
Az eső esik, a madarak eszegetnek, s hátamat a kályhának döntve gyönyörködöm a megunhatatlanul szép természetben…

 

Látogass új honlapunkra!

 

Pihenjen nálunk!

Elérhetőségeink

Őrség Vendégház és Étterem
9933 Őrimagyarósd
Dózsa György utca 35.
+36 30 473 4317
+36 30 582 6631
+36 94 426 018
 E-mail: csilla@orsegvendeghaz.hu
hegyi.vilmos@orsegvendeghaz.hu 

 
Hívjon minket SKYPE-on:

Hívj Skype-on!

Őrségi hivatkozások

Az őrség feltétel nélküli híve és a kultúrális események egyik pezsgő központja a viszáki Kultúr-Pajta.
Ha Viszákra kirándul, nézze meg a Galéria 46 kiállításait, és látogasson el a Tündérkertbe.
Az Őrségi Vendégvárók nem titkolt célja, hogy sokrétű információval szolgáljon az érdeklődőknek az Őrség vidékéről, kedvet adjon az utazáshoz, és nem utolsó sorban megkönnyítse a vendégek és vendégfogadók egymásra találását.

Ingyenes WiFi

Ingyenes WiFi

Idegenforgalmi adó

Figyelem! Idegenforgalmi adó 150 Ft / fő / nap.
Szállás- és csomagáraink nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót.
Ez elszámolásra kerül szolgáltatásaink igénybevétele során.