Megrendelés

Megrendelés
éj

Egy tál dödölle

Kérem hívjanak! Hegyi Máté Zsombor 06-30 420-3810

Dödöllénk 2013 évben elnyerte az Őrségi Nemzeti Parki Termék védjegy használatának jogosultságát.

Őrségi Nemzeti Parki Termék

Mozgó büfémmel szívesen veszek részt rendezvényeken, fesztiválokon, nagyobb összejöveteleken! Kérem hívjanak! Hegyi Máté Zsombor 06-30 420-3810

Elfogadóhely

Erzsébet utalvány elfogadóhely

MKB Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely
OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely
K&H Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

 

Látnivalók a környéken

Az Őrség és a Vendvidék bemutatása

Az Őrség és a Vendvidék különleges, folyók formálta dombvidék az ország nyugati vidékén.

Az Őrség hazánk délnyugati részén, a Dunántúli-középhegységtől délnyugatra helyezkedik el. Területe 192 km2, mely 18 községet foglal magában. Földrajzilag nehezen körülhatárolható, mert szerkezetileg kevéssé tér el környezetétől, de néprajzilag önálló, sajátos kultúrát megőrző terület. Elnevezését onnan kapta, hogy mint határmenti terület, a Honfoglalás ideje óta határvidék szerepét töltötte be.
A XI. században letelepített őrállók saját költségükön, saját fegyverükkel védték a nyugati határt a németek betörése ellen. Tehát sajátos történeti és néprajzi különállása eredményezte, hogy a földrajzi irodalomban külön egységként kezelték, bár természetföldrajzi vonatkozásban nem képez külön egységet.

A tágabb értelemben vett 33 őrségi községből 7 a Vendvidékhez tarozik, ez a Vendvidék Apátistvánfalvánál kezdődik és Felsőszölnöknél fejeződik be.

Látnivalók az Őrségben

Szerénytelenül Az Őrség Vendégház látnivalóival kezdjük.

„Őrségi leány rózsával” és „Őrségi parasztlegény”
Tölgyfából faragott szobrok.
Készítői: Frech’ Ottó és Czirok Ferenc
Készült: 1999-ben

„Történelmi fatojás”
Tölgyfából faragott
Készítői: Frech’ Ottó és Gergely István
Készült: 2003-ban

A mi tojásunk!

A mi tojásunk
A mi tojásunk, szép nagy tojás! Fából készült. 1750 körül Nemesrempehollóson ültetett valaki egy tölgyfa csemetét. 2000-ben aztán kivágták, és mi megvettük.
Tojásként 2003 szeptemberében látta meg a napvilágot, így még nagyon fiatal. Méretei miatt, sajnos nem sikerült bemutatnunk a tojás világnapján. Majdnem 5 tonnát nyom, 2 és fél méter magas, 4m kerületű. Hát, soványnak nem mondható! Hasonlít egy kicsit a megereszkedett lágy tojásra, de akkor is a mi tojásunk!
Korábban, annyi mindent beleálmodtunk abba a hatalmas tölgyfarönkbe. Eredetileg búcsúzó mennyasszony lett volna, aki egy tulipános ládán ül. Gondoltunk történelmi hőseinkre, de melyiküket ragadjuk ki? Gyermekeink javasolták, hogy legyen ”Vili a bálna” (Viszonylag könnyű dolga lett volna a mesternek). Bibliai téma is eszünkbe jutott. Miért éppen tojás lett? Az ihletet egy családi kirándulás alkalmával merítettük.
Zengővárkonyban, a Míves Tojás Múzeumban több ezer szebbnél szebb díszített tojással találkoztunk. Volt ott áttört, hímzett, magrátétes, szalmarátétes, viaszlevonatos, patkolt faragott és felsorolni is nehéz, még hányféle….!
A múzeum dolgozói nagyon kedvesen lelkesen, és büszkén mutatták a páratlan gyűteményt. Megtudtuk, hogy a tojás az Élet jelképe, és az Újjászületés jelképe!
A nyaralásból hazatérve kaptuk a hírt, hogy a mester, akire 3 éve vártunk, pár napon belül érkezik. Nyilvánvalónak tűnt, hogy a faragás témája csak tojás lehet!
Frech’Ottó, aki” a fa állati kártevőjének” nevezi magát, már faragott nálunk egy őrségi legényt, és egy őrségi leányt 1998-ban. Azóta is vendégházunk díszítői ezek a korhű ruhákban megfaragott faszobrok.
Annak idején Czirok Ferenc festőművész volt a segédje, most viszont Ukrajnából érkezett egy ügyes kezű fafaragó, Gergely István.
Napkeltétől napnyugtáig fáradhatatlanul kopácsoltak, és minden nap rácsodálkozhattunk egy újabb fejezetre őstörténetünkből. A tojás talpazata lángcsóvákból áll. Legfelül Emese álma látszik. A monda szerint, Emesének megjelent álmában Isten szent madara, a Turulmadár, és ezt mondta „Néped a megpróbáltatások éveit méltóságosan viselte. Istenét soha nem hagyta el. Ezért az Úr kegyelméből fiad születik, ő és utódai dicső uralkodói lesznek népednek. Ez Isten akarata.

A következő kép, a csodaszarvas üldözése majd a honfoglalás, vérszerződés, István királlyá koronázása, koronázási jelképek. (korona, jogar, palást, országalma, kard.)
-tarsolylemezek, Magyarország címere, és Szent László király portréja s a legenda a kun lány megmentéséről.
Vendégházunk értékesebb lett ez alkotás által.
Őrimagyararósdon eggyel több nevezetesség lett.
Az Őrségben készült egy különleges faragás.
Talán az országban ez az egyetlen faragott óriástojás!
Lehet, hogy Európa legnagyobb fatojása?
Talán a világ legnagyobb fatojása?
Igen, ez a mi tojásunk!

Őrimagyarósd:

XIII. századi Földvár, kettős várárokkal. Történelmi emlékhellyel. Evangélikus temploma 1862-ben épült.

Őriszentpéter: 

Katolikus temploma a XIII. században épült, védőszentje Szent Péter apostol. A templomot a török időkben erőddé alakították át, sánccal és árokkal vették körül. Az egykori védművek maradványai ma is jól láthatók. A templom közelében egy középkori téglaégetőt tártak fel. A református templom 1790-ben készült el. Az 1960-as években létrehozott Őriszentpéteri Gyűteményre alapozva nyitották meg 1985-ben a Szikszai Edit Helytörténeti Gyűteményt a Művelődési Házban, mely az Őrség történetét, valamint archív felvételek és jellegzetes őrségi tárgyak bemutatásával az itt élő ember mindennapjait volt hivatott bemutatni.

 

Velemér:

A veleméri templomot szinte minden Őrségbe látogató turista felkeresi. A XIII. század végén kora gót stílusban emelt templomot a Szentháromság tiszteletére emelték. A templom freskóit 1377-ben vagy 1378-ban Aquila János festette.

 

 

Szalafő:

A faluképi szempontból is védett község az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző jellegzetes szeres települése. Hét szerből áll. Pityerszeren látható a 10 épületből álló műemlék együttes, mely bemutatja az őrségi népi építészetét.

 

 

Pankasz:

Itt találjuk az Őrség legszebb, 1755-ben épült református fa szoknyás haranglábát, mely a település legmagasabb pontján épült. Értékes műemlék, melynek helyreállítására 1965-ben került sor.

 

 

  

Magyarszombatfa:

A Fazekasházat érdemes meglátogatni, amely egy három helyiségből álló, boronafalú, ollólábas tetőszerkezetű, zsúpfedeles, füstös konyhás lakóház. Berendezésénél arra törekedtek, hogy a fazekas és a szegényparaszti hagyományok egyaránt érvényesüljenek. A falu határában találhatók a Métneki-rétek, ahol nagyobb számban található a csillagos nárcisz.

 

Hegyhátszentjakab:

A középkor óta létező falut ma jobbára a mellette kiépített Vadása-tóról ismerik a látogatók. A falu Szent Jakabról elnevezett temploma román eredetű, a XIII. században épült, benne rokokó oltár látható. A hagyomány szerint a faluban valaha olasz kőművesek éltek, az ő hatásukra jöttek létre a helyi kőműves dinasztiák.

Szaknyér: 

Alpaka farm látogatható
www.alpacafarmhungary.com
 

 

Ispánk:

"Ispánk a világ közepe!"- állítják a helybeliek. Bár olyan kicsi falu, hogy temploma sincs, egy 1418-as oklevél már említi.

Kerkáskápolna:

A református imaházat egy századforduló táján épült parasztházban találjuk. Itt látható a Sylvester János emlékkiállítás is.

Hegyhátszentmárton:

A faluban találhatók a XVI. Században épült, reneszánsz Ivánczy-kastély növényzettel benőtt romjai. Az Őrség egyik legszebb egykor fás legelője a Lugosi-rét, melynek ékessége a sárgaliliom és a szibériai nőszirom.

Kisrákos:

Szép fekvésű falucska, őrzi a hagyományos szeres település nyomait. Itt találhatók a környék legszebb ciklámenes erdői. A falu református temploma 1943-ban épült.

Ivánc:

Az ivánci kastélyt gróf Sigray Károly építtette 1745-ben késő barokk stílusban.A kastély előtti kertben található Magyarország legnagyobb tulipánfája. A falu Szent Miklós temploma a századfordulón épült, magyaros szecessziós stílusú. 

Szőce:

A falu temploma a XIII. században épült, majd a XIV. században átépítették. Védőszentje Szent András. A szőcei tőzegmohás neve már fogalom a botanikusok körében. Ezt a különleges, ma már fokozottan védett patakvölgyet sokáig csak a helyi lakosság ismerte.2014-ben LÁPOK HÁZA néven interaktív bemutatóhely nyilt. A láp 1km hosszan pallókon végig járható.

 

Látnivalók a Vendvidéken

 

Kétvölgy:

A falu jelenlegi nevét Permise és Ritkaháza egyesülése után kapta. A hegy-és dombvidéki fenyőépítkezés tipikus épülete a Fő út 36. szám alatti lakóház, mely napjainkban panzióként üzemel.

Felsőszölnök:

A falut egy 1378-as oklevél említi először. A régi plébánia épületében plébániatörténeti kiállítás látható. A Hármashatár-kő a falu határában található. Itt van a magyar-osztrák-szlovén határ találkozási pontja.

Apátistvánfalva:

Több láprét és mocsárrét-folt látható, amelyek különleges növényfajoknak adnak otthont.

Szakonyfalu:

A szakonyfalui erdőtömb egyre ismertebbé válik az emberek körében.

 

Látogass új honlapunkra!

 

Pihenjen nálunk!

Elérhetőségeink

Őrség Vendégház és Étterem
9933 Őrimagyarósd
Dózsa György utca 35.
+36 30 473 4317
+36 30 582 6631
+36 94 426 018
 E-mail: csilla@orsegvendeghaz.hu
hegyi.vilmos@orsegvendeghaz.hu 

 
Hívjon minket SKYPE-on:

Hívj Skype-on!

Őrségi hivatkozások

Az őrség feltétel nélküli híve és a kultúrális események egyik pezsgő központja a viszáki Kultúr-Pajta.
Ha Viszákra kirándul, nézze meg a Galéria 46 kiállításait, és látogasson el a Tündérkertbe.
Az Őrségi Vendégvárók nem titkolt célja, hogy sokrétű információval szolgáljon az érdeklődőknek az Őrség vidékéről, kedvet adjon az utazáshoz, és nem utolsó sorban megkönnyítse a vendégek és vendégfogadók egymásra találását.

Ingyenes WiFi

Ingyenes WiFi

Idegenforgalmi adó

Figyelem! Idegenforgalmi adó 150 Ft / fő / nap.
Szállás- és csomagáraink nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót.
Ez elszámolásra kerül szolgáltatásaink igénybevétele során.